Поради для всіх
» » Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?

Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?

Додано: 28.05.16
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
Якщо запитати кого-небудь про істот, які називаються "атланти": "Хто вони, звідки і куди поділися?", більшість людей, швидше за все, згадає легенду про зниклу Атлантиду. І в чомусь виявляться праві, однак за поняттям «атлант» ховається не тільки це значення.

Атланти: хто вони, на думку більшості

Саме по собі слово «атлант» має грецькі корені і перекладається як «нести». Можливо, саме тому більшість трактувань цієї назви пов'язані з носінням чогось важкого.
Перше значення слова «атлант» - це ім'я одного з титанів другого покоління, який тримає на своїх плечах небесне звід. Іноді цей персонаж давньогрецької міфології зветься Атласом. Також Атлантом, згідно одному з творів грецького філософа Платона, звали сина Посейдона. Згодом він став першим царем Атлантиди, а народ став зватися атлантами. Ті ж греки, а після них і римляни ввели в ужиток поняття «теламон», що означає використання скульптур замість колон при оформленні будівель. Якщо скульптури зображували жінок, вони називалися каріатидами, якщо чоловіків – атлантами.

Могутній брат Прометея, який тримає на своїх плечах небо

Титан по імені Атлант, або Атлас, з'явився задовго до давньогрецьких божеств. Як і його вільнодумний брат Прометей, Атлант був приречений на постійне страждання. Адже на його могутніх плечах і день, і ніч покоїлося небесне склепіння, згідно міфології.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Тільки одного разу йому була дарована перепочинок. Коли до нього прийшов найсильніший з людей - бастард Зевса Геракл. Атлас попросив його потримати замість нього його ношу, поки той не здобуде в своїх дочок чарівних яблук. Пізніше могутній титан мав намір назавжди залишити Геракла тримати небо на плечах, однак епічний герой зміг перехитрити його.

Походження і рідні Атласу (Атланта)

Крім Прометея, у Атласу було ще двоє братів-титанів: Епиметей (необачно одружився на Пандорі) і Менетий.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Батьками трьох відомих богоборців були титани Япет (син Урана і Геї) і океанида Клімена (дочка Океану і його сестри Тефии).

Діти могутнього титана

Крім братів, як і інші міфологічні персонажі, Атлант мав дружину і дочок. Дружиною мужнього титана була океанида Плейона, яка також була рідна сестра його матері Клімени. Плейона народила Атланту семеро прекрасних дочок – плеяд. У греків вони називалися атлантидами, а в римлян - вергилиями. Крім того, були в дочки Атланта - німфи дощу - гіади. Скільки їх було, не відомо (від 2 до 12). Є кілька версій, хто був їх матір'ю: в одних міфах мовиться, що океанида Ефраїм, в інших – Плейона. Також від Плейони у Атласу був син Гиант, який у зрілому віці загинув на полюванні. Гіади так гірко оплакували загибель брата, що Зевс зглянувся над ними і звернув їх в зірки на небі. У свою чергу, плеяди теж досить важко переживали смерть сестер і брата і покінчили з собою. Зевс також звернув їх у сузір'я на небосхилі.

Подальша доля Атласу (Атланта)

Згідно давньогрецьких міфів, ще один бастард Зевса – царевич Персей - після вбивства горгони Медузи взяв з собою її голову. При зустрічі з Атлантом царевич направив на нього голову горгони, і могутній титан був миттєво звернений у величезні скелі, які пізніше були названі Атласскими горами.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Також існує повір'я, що саме в честь цього титана був названий Атлантичний океан. Крім усього іншого, стародавні греки називали Атланта батьком астрономії. Вважалося, що саме він навчив Геракла науці розуміти рух небесних світил, а також дав йому основи філософії.

Перший цар Атлантиди по імені Атлант

Ще один персонаж у міфології давніх греків мав ім'я Атлант. Їм був син морського божества Посейдона і його дружини Клито. Згідно Платону, батьками Клито були перші мешканці древньої землі під назвою Атлантида, Левкіппа і Евенор. Про батьків Левкіппи нічого не відомо, зате Евенор, як і інші атланти (міфологія Стародавньої Греції на острові, був сином самої богині землі Геї. Як писав Платон, після одруження подружжя Евенор і Левкіппи народилася дуже красива дочка Клито (Клейто). Оскільки сім'я жила недалеко від моря, то Посейдон одного разу побачив красуню. Однак при її життя батьків він так і не зважився представитися дівчині. Але після того як Клито стала сиротою, Посейдон взяв її в дружини.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Від цього шлюбу було народжене десять синів (п'ять пар близнюків). Атлант і Гадір були самими старшими. При цьому батьки обрали Атланта і зробили його царем землі Атлантиди, названої в честь нього, а народ, що живе там, став називатися "атланти". Хто вони, незабаром дізналися всі навколишні народи. Згідно з міфами, цей народ володів неймовірною силою, і тому багато хто вважали їх рівними богам. Атлант – перший цар Атлантиди - правил своєю землею разом з божествами Зевсом і батьком Посейдоном. Під їх чуйним керівництвом атланти билися не тільки з звичайними вояками, але і з амазонками, а також горгонами.

Народ атлантів

Завдяки сучасним численних серіалів і фантастичним книг, всі знають, що кілька тисячоліть тому існувала Атлантида. Проте пізніше вона разом зі своїми мешканцями пішла під воду і досі не знайдено. Досі немає одностайної думки, ніж була Атлантида: півостровом, островом або навіть цілим континентом. Те ж саме стосується її мешканців, що носили назву "атланти". Хто вони, якими здібностями володіли і дійсно всі вони загинули, невідомо.
Більшість атлантологов сходяться в тому, що атланти значно перевищували у зростанні звичайних людей. Прийнято вважати, що представники цього народу були близько 3-4 метрів ростом і володіли величезною грудною кліткою, а також перетинками між пальцями. Це допомагало їм чудово пересуватися у воді. Примітно, що сьогодні в деяких африканських країнах, недалеко від Середземного моря і Атлантичного океану, археологи знаходять гігантські скелети людей. Багато хто вважають, що вони належать атлантам, але таких знахідок дуже небагато.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Згідно теорії Олени Блаватської, на Землі існувало декілька рас. Перші люди були подібні ангелам, другі – привидам, третя раса називалася лемурийцами, а четверта – атлантами. Сучасне людство відноситься до п'ятої – арійської раси. Також багато атлантологи вважають, що атланти за кольором шкіри поділялися на чотири види: чорношкірі, червоношкірі, жовтошкірі і коричневокожие. І між цими видами часто йшли війни. Крім усього іншого, атлантам приписують володіння духовним третім оком, вміння спілкуватися з допомогою думки і багато інші надприродні здібності. Загадкою залишається і причина загибелі цього міфічного народу. Одні кажуть, що, використовуючи свої надлюдські сили і розвинені технології, вони просто знищили один одного, а заодно і Атлантиду. Інші джерела стверджують, що атланти розлютили древніх божеств і ті знищили расу разом з континентом. Інші звинувачують землетрус чи інші природні катаклізми. Хтось взагалі називає їх інопланетянами, які просто покинули Землю і повернулися на батьківщину.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Деякі вчені пов'язують атлантів і загибель Атлантиди з однієї з біблійних історій. Так, після повалення Сатани частина ангелів перейшли на його бік і були вигнані Богом. Опинившись на землі, вони були зачаровані красою людських дівчат і, всупереч забороні Господа, стали одружуватися на них. Від таких шлюбів народжувалися незвичайні діти. В Біблії їх називають "нефілім" ("велетні"). Крім величезного росту, вони мали ще якимись незвичайними для людей властивостями, однак це не уточнюється. В кінцевому підсумку Господь навів на землю потоп, щоб не тільки винищити всіх грішників, але і знищити велетнів. Багато атлантологи вважають, що, як і Ной, який пережив потоп, частина атлантів змогла врятуватися і довгі століття жила серед людей. Проте із-за втрати зв'язку з батьківщиною з роками вони втратили свої відмітні риси й асимілювалися серед звичайних людей.

Атлант і Атлас

Два персонажа давньогрецьких легенд - Атлас (Атлант) та Атлант (син Посейдона) - існували паралельно. Так, одна з дочок-плеяд титану Атласу Келено була дружиною володаря морів і батька Атланта Посейдона. Згідно з повір'ям, вона народила йому сина Ліка. Таким чином, можна вважати, що Він був батьком мачухи Атланта.

Атланти в архітектурі

На честь стародавнього титану, який тримає небо на кремезних плечах, назвали колони у вигляді скульптур.
Атланти - хто вони у давньогрецькій міфології?
Судячи з руїн старовинного храму Зевса на Сицилії, поняття "атлант" в архітектурі з'явилося досить давно. Примітно, що в архітектурі давньоєгипетських будівель теж присутні атланти. З приходом Ренесансу, коли в моду увійшла античність і всі її атрибути, атланти і каріатиди знову стали активно використовуватися архітекторами при оформленні будівель. Щоправда, в цей період досить часто вже не давньогрецькі м'язисті атланти тримають небо на кам'яних руках, а скромні християнські святі, закутані в плащі. Якщо з героями давньогрецьких міфів титаном Атласом (Атлантом) і сином Посейдона – першим царем Атлантиди - все більш-менш зрозуміло, то питання про атлантів – міфічної раси мешканців Атлантиди - залишається відкритим. І поки сучасні вчені будують заумні теорії, а режисери знімають фільми на цю тему, безмовні тезки славного народу – мармурові колони-атланти - «тримають небо на кам'яних руках і загадково дивляться зверху вниз на людей, ніби знають відповіді на всі ці питання.